pre cca 8 ľudí

27.03.2014 07:45

Potrebujeme:

  • tortovú formu  s priemerom 28 cm
  • korpus  /krusta/   
  • 200g datlí v bio kvalite bez kôstky
  • 80g sliviek sušených bez kôstky v bio kvalite
  • 80g napučanej kustovnice goji  v bio kvalite (zaliať horúcou vodou a nechať odstáť cca pol hodinu)
  • 100g mandlí
  • 30g pekanových orechov (môžete použiť aj kešu)

Krémová časť

  • 800g tofu bieleho jemného
  • 1dcl mandľového mlieka
  • 6 lyžíc kakaového raw prášku v bio kvalite
  • 300g tmavej kvalitnej čokolády min 40%
  • 1 lyžica kokosového tuku
  • 1dcl javorového sirupu
  • štipku soli

Postup:

V kuchynskom robote, alebo vo výkonnom mixéri rozmixujeme spolu sušené ovocie, napučanú kustovnicu a orechy s mandľami. Vznikne nám hustá lepivá zmes, ktorú rovnomerne roztlačíme v tortovej forme na výšku cca 1cm. Opäť v robote vymixujeme tofu, javorový sirup, mlieko z mandlí a kakao. Medzitým si spolu s kokosovým tukom vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu  a pomaly za stáleho miešania  lejeme do zmesi. Vznikne nám hustejší krém, ktorý v chlade ešte viac stuhne. Zmes natrieme na základnú krustu a môžeme ozdobiť zrnkami kustovnice. Necháme stuhnúť v chladničke pár hodín. Z tohto koláča vznikne 8 veľkých porcií a keďže je sýty odporúčam nakrájať ho na 12 častí. Koláč je finančne dosť náročný  nákup surovín  v bio kvalite presiahne 20 eur ale občas ho pripraviť stojí zato.