pre cca 8 ľudí
27.03.2014 07:45Potrebujeme:
- tortovú formu s priemerom 28 cm
- korpus /krusta/
- 200g datlí v bio kvalite bez kôstky
- 80g sliviek sušených bez kôstky v bio kvalite
- 80g napučanej kustovnice goji v bio kvalite (zaliať horúcou vodou a nechať odstáť cca pol hodinu)
- 100g mandlí
- 30g pekanových orechov (môžete použiť aj kešu)
Krémová časť
- 800g tofu bieleho jemného
- 1dcl mandľového mlieka
- 6 lyžíc kakaového raw prášku v bio kvalite
- 300g tmavej kvalitnej čokolády min 40%
- 1 lyžica kokosového tuku
- 1dcl javorového sirupu
- štipku soli
Postup:
V kuchynskom robote, alebo vo výkonnom mixéri rozmixujeme spolu sušené ovocie, napučanú kustovnicu a orechy s mandľami. Vznikne nám hustá lepivá zmes, ktorú rovnomerne roztlačíme v tortovej forme na výšku cca 1cm. Opäť v robote vymixujeme tofu, javorový sirup, mlieko z mandlí a kakao. Medzitým si spolu s kokosovým tukom vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a pomaly za stáleho miešania lejeme do zmesi. Vznikne nám hustejší krém, ktorý v chlade ešte viac stuhne. Zmes natrieme na základnú krustu a môžeme ozdobiť zrnkami kustovnice. Necháme stuhnúť v chladničke pár hodín. Z tohto koláča vznikne 8 veľkých porcií a keďže je sýty odporúčam nakrájať ho na 12 častí. Koláč je finančne dosť náročný nákup surovín v bio kvalite presiahne 20 eur ale občas ho pripraviť stojí zato.